11. Studiul de Fundamentare privind Capacitatea administrativă

Studiul de fundamentare privind capacitatea administrativă a relevat faptul că majoritatea UAT-urilor rurale din județul Cluj nu-și pot acoperi cheltuielile curente din veniturile proprii. Astfel, bugetele lor locale se bazează în mare parte pe transferurile de la bugetul de stat și pe absorbția fondurilor UE. Cu toate acestea, multe comune și chiar orașe nu au reușit să obțină nicio finanțare UE în ultima perioadă de programare.

O reformă teritorială (fuzionarea comunelor mici, integrarea administrativă a comunelor suburbane), deși susținută de mulți specialiști, este greu de implementat în acest moment din cauza barierelor juridice, culturale, politice etc. Un raport anterior al Băncii Mondiale susține că o astfel de abordare nu este eficientă în majoritatea cazurilor.

Nivelul de cooperare între UAT-uri este încă scăzut și mai puțin voluntar, în sensul că aceasta reprezintă o condiție pentru accesarea unor finanțări europene.

Numărul și calitatea funcționarilor publici care lucrează în administrația locală sunt, de asemenea, problematice, în special în zonele rurale îndepărtate. Majoritatea administrațiilor rurale nu au experți în planificarea teritorială, planificarea proiectelor sau specialiști pe probleme legale.

Procesul de digitalizare este, de asemenea, la început pentru majoritatea administrațiilor locale. Astfel, mai puțin de 15% dintre acestea furnizează informații și servicii de bază online, precum și un site web actualizat, care să ofere posibilitatea de a plăti impozitele locale online.

Documentația completă

Click pe butonul alaturat pentru a descarca documentația completă.

Distribuie această pagină


Hărți

Dă clic pe imaginea cu harta dorită pentru a mări imaginea, sau apasă pe butonul de download pentru a descărca harta la rezoluție mare.

Poze de la atelier

Poze de la evenimenul PATJ Cluj | Capacitate administrativă
Vineri, 22 noiembrie 2019 la 09:30 – 11:30
Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor
Avram Iancu 68, 400083 Cluj-Napoca