Studiul de fundamentare analizează:
– infrastructura de producție, transport și distribuție a energiei electrice,
– infrastructura cu gaze naturale,
– sectorul telecomunicațiilor.
Județul Cluj este producător de energie electrică pe baza potențialului resurselor hidrice și solare de care dispune. Dacă în cazul resurselor hidrice, potențialul este exploatat la maxim în cazul resurselor energetice solare se constată că acesta este cu mult subutilizat. În acest context sectorul de producție a electricității prin centrale fotovoltaice poate deveni unul important la scară județeană. Rețeaua electrică de distribuție acoperă în proporție de 99,98% localitățile din județul Cluj, la momentul actual constatându-se că există 2 localități și sub 100 de gospodării, noi realizate sau izolate, neracordate la rețeaua electrică. Acest număr este nesemnificativ în comparație cu marea masă de gospodării care azi se pot bucura de avantajul accesului la electricitate.
Județul Cluj dispune de resurse proprii de gaze naturale aflate în exploatare în cadrul zăcămintelor Țaga și Puini. Județul Cluj dispune de o infrastructură de transport și distribuție gaze naturale care aprovizionează 51,85 % din UAT-uri și 26,95% din localitățile aferente acestora; la nivelul mediilor rezidențiale 5 din cele 6 localități urbane (83,33%) sunt racordate la rețeaua de distribuție și doar 112 localități rurale din 428 existente (23,16%) beneficiază de această formă de energie.
Localitatea cea mai izolată din județul Cluj din punct de vedere a serviciilor de telecomunicații mobile este Lunca Vișagului din comuna Poieni unde nici o companie de telecomunicații mobile nu are semnal, aceasta însă beneficiind de telecomunicații fixe; la polul opus se situează localitatea Cluj-Napoca care poate fi considerată cea mai conectată la sistemele fixe și mobile de telecomunicații.
Județul Cluj se află în pragul implementării sistemelor 5 G de telecomunicații mobile care va avea ca rezultat declanșarea procesului de digitalizare a societății ce va genera o nouă revoluție socială.