3. Studiul de Fundamentare privind rețeaua de așezări

Rolul funcțional al UAT-urilor din județul Cluj se schimbă rapid. Din ce în ce mai multe comune tind să se bazeze pe sectorul terțiar, pierzându-și specializarea în agricultură sau industrie, aliniindu-se tendinței din municipiu.

Comunele din zona metropolitană au, cu una sau două excepții (Jucu și poate Apahida), o funcție rezidențială predominantă în acest moment, în timp ce terenurile lor agricole sunt în scădere. Din păcate, această specializare funcțională a fost informală și nu a fost ghidată de o viziune de dezvoltare metropolitană.

Populația tinde să se concentreze în jurul municipiului, în timp ce la periferie, îmbătrânește și scade. Zeci de sate izolate din centrele urbane vor fi depopulate în curând, în timp ce suburbiile ”rurale” au ajuns la un număr de locuitori chiar mai mare decât majoritatea orașelor din România, ceea ce le permite legal să devină direct municipalități. În ciuda acestei realități evidente, statutul urban/rural al așezărilor nu s-a schimbat din 1968.

Documentația completă

Click pe butonul alaturat pentru a descarca documentația completă.

Distribuie această pagină


Hărți

Dă clic pe imaginea cu harta dorită pentru a mări imaginea, sau apasă pe butonul de download pentru a descărca harta la rezoluție mare.

Poze de la atelier

Poze de la evenimenul PATJ Cluj | Rețeaua de localități
Joi, 14 noiembrie 2019 la 10:00 – 12:00
Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor
Avram Iancu 68, 400083 Cluj-Napoca