8. Studiul de Fundamentare privind riscurile naturale

Studiul analizează fenomenele meteo-climatice și schimbările climatice, fenomenele extreme, alunecările de teren, eroziunea solului, incendiile și infrastructura și serviciile de gestiune a situațiilor de urgență.

S-a observat, la nivelul județului Cluj, o amplificare a efectului de insulă de căldură urbană și creșterea intensității evenimentelor termice extreme în zonele cele mai calde (”hot spot”), însoțită de imposibilitatea avertizării lor ca urmare a lipsei unor sisteme de monitorizare a climei urbane în orașele din județ. Prin urmare, crește stresul termic în perioadele cu temperaturi extreme. 

Studiul insulelor de căldură urbane identificate pe baza temperaturii suprafețelor prelevată prin intermediul imaginilor satelitare de pe teritoriul județului Cluj a scos în evidență faptul că arealele critice, respectiv cu temperaturile cele mai ridicate, sunt cele ale fostelor sau prezentelor suprafețe industriale, precum și cele ale centrelor comerciale mari înființate în ultimele decenii, în general, cu suprafețe asfaltate mari în apropiere. 

Din punct de vedere al schimbărilor climatice, s-a constatat o creștere accelerată a temperaturii manifestată prin modificări statistic semnificative pentru cea mai mare parte a indicilor de temperaturi extreme, în timp ce în cazul precipitațiilor, schimbările sunt slabe. 

Hazardele și riscurile hidrice asociate evidențiază, pe perioada analizată, intensități variabile, determinate de factori genetici, poziție altimetrică și modul de utilizare al terenurilor. Vulnerabilitatea zonelor limitrofe albiilor de râu la viituri și inundații, este diminuată de lucrările de investiții efectuate/în curs de derulare de către Administrațiile Bazinale de Apă. Cea mai mare parte din suprafața județului (3.007,7 km2), ce reprezintă 45,1% din întreg teritoriul, prezintă o probabilitate medie de apariție a alunecărilor de teren, aceste teritorii fiind situate în principal în sectorul deluros dominat de o geologie predominantă de argile, marne și intercalații de tufuri. 

Din categoria unităților administrativ-teritoriale cu suprafețe extinse susceptibile de a fi afectate de eroziunea solului se remarcă: UAT Viișoara, Apahida, Luna, Baciu, Gârbău, Aghireșu, Călățele.

 

Documentația completă

Click pe butonul alaturat pentru a descarca documentația completă.

Distribuie această pagină


Hărți

Dă clic pe imaginea cu harta dorită pentru a mări imaginea, sau apasă pe butonul de download pentru a descărca harta la rezoluție mare.