Județul Cluj are un patrimoniu construit bogat, dar unele dintre obiective sunt degradate și chiar în pericol să dispară complet, fără o consolidare urgentă și o protecție adecvată.
De asemenea, nu există o bază de date clară, ușor accesibilă pentru diferiți utilizatori, cu toate tipurile de patrimoniu cultural existente la nivel local.
Cluj-Napoca concentrează ¾ din totalul turiștilor care sosesc în județ. În timp ce orașul beneficiază de un marketing agresiv în ultimii ani, brandul județului Cluj a fost mai puțin promovat.
Din perspectivă culturală, Cluj-Napoca este probabil cel mai vibrant și dinamic oraș din România, cu un calendar de evenimente foarte generos și cu o infrastructură care atrage turiștii și menține un consum cultural destul de ridicat în rândul rezidenților. Restul județului contrastează cu situația înregistrată în Cluj-Napoca din perspectiva infrastructurii culturale, a calendarului de evenimente și a consumului cultural.
Infrastructura sportivă s-a dezvoltat mai ales în Cluj-Napoca, oraș care a devenit gazdă pentru majoritatea evenimentelor majore din România din ultimii 5 ani. La nivelul celorlalte orașe și comune, infrastructura pentru sportul de masă este, în general, mai puțin dezvoltată.